Perinteitä ja nykyaikaa

Maanpään tila on ollut saman suvun hallinnassa 1860-luvulta lähtien. Tällä hetkellä tilaa isännöi Aapo ja Tiina Ekman. Tilalla on aikaisempien sukupolvien aikana ollut lypsylehmiä ja myös sikoja on kasvatettu. Pellot soveltuvat hyvin laidunnukseen ja viljaa on viljelty lähinnä eläinten rehuksi. Kuitenkin jonkinverran on viljelty myös ruista ja sokerijuurikasta.

Ensimmäiset valkoiset charolais-lehmät tulivat tilalle 1980-luvulla. Tästä lähtien karjaa on jalostettu määrätietoisesti. Maanpään tilan charolais-karja edustaa puhdasta ranskalaista rotulinjaa, joka on sarvellinen ja lihaksikas.

Maanpään maita on viljelty luonnonmukaisesti vuodesta 1996 lähtien. Luonnonmukaisessa tuotannossa pelloilla ei käytetä kasvinsuojeluaineita, eikä keinotekoisia lannoitteita. Pellot lannoitetaan oman karjan lannalla ja näin ravinteet saadaan tarkasti kierrätettyä. Luomutuotannossa kasvitaudeilta ja rikkakasviongelmilta suojaudutaan toimivalla viljelykierrolla. Heinää lukuun ottamatta ei yhdellä lohkolla viljellä samaa viljelykasvia montaa vuotta peräkkäin. Tällä hetkellä viljelyksessä on noin 70 hehtaaria peltoa. Pelloilla viljellään heinää, kauraa ja härkäpapua, pääasiassa oman karjan rehuksi. Charolais-pihvikarja on liitetty luomuun vuonna 2006.

Tilalla on myös jonkinverran metsää ja suota. Metsänhoitotöitä tehdän talvisin.

Maanpään luomutila